Založ si blog

Vraj spružnenie Zákonníka práce

Obľúbená to téma pravicových politikov. Osobne, keď to počujem, naskakuje mi husia koža. Dotknúť sa má mimoriadne citlivých tém: odstupného, výpovednej lehoty, inštitútu práce nadčas a pod. Komu to vlastne pomôže? Mám silný dojem, že tí čo to tvrdia nemajú ani pojem, ako to v SR chodí.

V podstate je ZP pre mnohých zamestnávateľov len zdrap papiera. Nestačím sa čudovať, čo vo svojom okolí počúvam. Zamestnávateľ v zaostalom regióne povie „nepáči sa ti, odíď, na tvoje miesto čaká 100 ďalších“ Zamestnávatelia z Ázie zrejme očakávajú efektivitu práce ako u nich doma a nedbajúc na legislatívu často nútia zamestnancov pracovať nezmyselne dlho nadčasy. Nikoho netrápi, že pracovník má doma deti, ktoré ho nevidia…Dostaneme človeka na úroveň stroja?

Ozaj viete aký je najlepší zamestnanec? V strednom veku, najlepšie s úverom, deťmi…a žijúci v zaostalom regióne. Toto je geniálna, neprekonateľná kombinácia. Takýto človek bude potichu znášať takmer všetko, potrebuje prácu, potrebuje žiť, lepšie povedané prežiť a zamestnávateľ to dobre vie.

Politici v Bratislave nemajú pojem ako ťažko sa žije v niektorých regiónoch. A čo chcú prijať? Aby to zdieranie obyčajného zamestnanca pokračovalo oficiálne v súlade legislatívou? Prajem pani Radičovej, ktorá o spružnení ZP tak rada hovorí, aby si vyskúšala 12 hod. nočnú smenu, hocikde, nech vie ako ľudia žijú a prestane im klásť polená pod nohy.

Hmm, ale čo čakať, veď už je po voľbách, volič nikoho nezaujíma. Miesto vymýšľania pravicových hlúpostí, ktoré sú výrazne proti ľuďom, by sa bolo zamyslieť nad tým, ako dôsledne dodržiavať normy obsiahnuté v ZP.

Tieto úpravy ZP garantovane neprinesú vyššiu zamestnanosť a ťažko možno hovoriť o príchode nových investorov. Tých skôr trápi vysoké odvodové zaťaženie a korupcia. Jediné čo táto deformácia ZP prinesie je neistota do života obyčajného pracujúceho. Ako pracuje človek v neistote, keď nevie čo prinesie zajtrajšok, asi netreba opisovať. Do práce sa garantovane tešiť nebude.

Minimálna mzda a jej diferenciácia podľa regiónov.

23.10.2010

Naše ministerstvo financii vyrukovalo s úžasným nápadom. Zmeniť výšku minimálnej mzdy podľa zaostalosti regiónu. Ľudovo povedané čim viac ľudí bez práce, tým nižšia minimálna mzda. Toto je nápad hodný skutočného majstra. Argumentuje sa udržaním si práce resp. príchodom nových investorov. Aká krása, je to ako poučka z knihy, znížite cenu práce zamestnávateľ [...]

Sú platy poslancov nízke?

19.10.2010

Táto téma je vysoko aktuálna a zjavne problematiku nepochopili ani analytici a ani Predseda Národnej rady. Argumentovať tvrdením, že manažéri v súkromnej sfére zarobia ďaleko viac alebo, že si platy zaslúžia je prinajmenšom zvláštne. Tu ide o nepochopenie funkcie poslanca. Poslancov v práci nemajú motivovať peniaze a oni nie sú ani žiadny manažéri, ale zástupcovia ľudu. [...]

Zvláštna pravicová kandidátka

16.10.2010

Stojí vraj za ňou pravica a kandiduje na primátorku mesta Bratislava. Osobne mám ale pochybnosti či je tomu skutočne tak. Myslím, že hlavné mesto je na najlepšej ceste stratiť svoj virtuálny primát bašty pravice. Prečítal som zopár článkov a fórum pod nimi a dovolím si tvrdiť, že na pochybách niesom sám. Otázka znie, či slovenská pravica ozaj nenašla silnejšieho [...]

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

antimanipulator

Môj odbor je politika a verejná správa, takže nie je tažké si domyslieť čo budem písať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 88677x
Priemerná čítanosť článkov: 1847x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy