Založ si blog

Poďme prepúšťať, veď treba šetriť

Práve som sa dočítal, že ujo Ivan Mikloš chystá významný a veľavravný krok, prepustiť desaťtisíce úradníkov. Ako dobre to znie, nie?  Tie úradnícke špiny, paraziti, všetci na nich doplácame.

Len nie je všetko tak, ako nám naši volený zástupcovia povedia. Prepustiť človeka z práce je vždy to najjednoduchšie a zároveň najsprostejšie riešenie. Toto vie urobiť aj cvičená opica a priznajme si, že tá by pracovala aj za pár kíl banánov mesačne. Hneď je ušetrený jeden ministerský plat.

Vyhodiť tisíce ľudí z práce v rámci šetrenia určite nie je dobré. Nie je to ani efektívne, keďže bez zmeny systému dôjde len k preneseniu agendy na úradníka, ktorý už svoju má a možno ani tú nestíha. Peniaze sa neušetria, lebo musíte zaplatiť odstupné, vzniknú tlaky na sociálne výdavky. Pribudne nezamestnaných, ktorí si veľmi ťažko nájdu uplatnenie po 20 rokoch praxe v štátnej správe atď.

Ináč veľmi ma zaujala informácia o priemernom plate úradníka, vraj 950Eur. Tak toto je už fakt blbosť ako hrom. No pokiaľ sa údaj počíta podobne ako priemerná mzda v národnom hospodárstve, tak sa ani nečudujem.

Zaujímavé na tom všetkom je, že vláda nezačína od seba, ako v mnohých iných krajinách. Bolo by to fajn v rámci neexistujúcej politickej kultúry zraziť si platy povedzme o 15%, však z krásy by im neubudlo.

Minimálna mzda a jej diferenciácia podľa regiónov.

23.10.2010

Naše ministerstvo financii vyrukovalo s úžasným nápadom. Zmeniť výšku minimálnej mzdy podľa zaostalosti regiónu. Ľudovo povedané čim viac ľudí bez práce, tým nižšia minimálna mzda. Toto je nápad hodný skutočného majstra. Argumentuje sa udržaním si práce resp. príchodom nových investorov. Aká krása, je to ako poučka z knihy, znížite cenu práce zamestnávateľ [...]

Sú platy poslancov nízke?

19.10.2010

Táto téma je vysoko aktuálna a zjavne problematiku nepochopili ani analytici a ani Predseda Národnej rady. Argumentovať tvrdením, že manažéri v súkromnej sfére zarobia ďaleko viac alebo, že si platy zaslúžia je prinajmenšom zvláštne. Tu ide o nepochopenie funkcie poslanca. Poslancov v práci nemajú motivovať peniaze a oni nie sú ani žiadny manažéri, ale zástupcovia ľudu. [...]

Zvláštna pravicová kandidátka

16.10.2010

Stojí vraj za ňou pravica a kandiduje na primátorku mesta Bratislava. Osobne mám ale pochybnosti či je tomu skutočne tak. Myslím, že hlavné mesto je na najlepšej ceste stratiť svoj virtuálny primát bašty pravice. Prečítal som zopár článkov a fórum pod nimi a dovolím si tvrdiť, že na pochybách niesom sám. Otázka znie, či slovenská pravica ozaj nenašla silnejšieho [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

antimanipulator

Môj odbor je politika a verejná správa, takže nie je tažké si domyslieť čo budem písať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 88686x
Priemerná čítanosť článkov: 1848x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy