Založ si blog

Vox populi, vox dei

Neúspešné referendum je úspešne za nami. Predpoklady sa splnili, i keď nie úplne. Prečo ale bolo refendum neplatné? Existuje viacero dôvodov.

  1. Chyba so strany SaS, keď zlým výpočtom a skorým odovzdaním podpisových hárkov sa pripravili o možnosť spojiť referendum s komunálnymi voľbami.
  2. Využitie inštitútu referenda na propagáciu politického subjektu.
  3. Spoločenská debata ohľadom právnej záväznosti referenda, ktorá bola úplne zbytočná, pretože referendum je záväzné minimálne morálne. Pokiaľ by bol plebiscit platný tak v štandardnej demokracii by zákonodarný zbor okamžite a do jedného rešpektoval hlas ľudu. Týmto len SR dokazuje aká je mladá demokracia a akú dlhú cestu má ešte pred sebou.
  4. Veľmi slabá kampaň, prakticky neviditeľná. Napriek tomu účasť možno považovať za úspech.
  5. Postoj našich politických špičiek. V demokratickej krajine by politici mali občanov priamo vyzývať k účasti a to bez ohľadu na to z akého tábora pochádzajú.
  6. Nešťastné podmienky na platnosť referenda zakomponované v Ústave SR.
  7. Vlažný prístup občanov k hlasovaniu.
  8. Postoj médií bol tiež sklamaním.

Referendum je najčistejšia forma demokracie. Ako hovorí nadpis tohto článku v preklade „hlas ľudu, hlas boží“ a takto by sa k nemu mali zachovať aj naše politické špičky. Ich moc pochádza od nás. Politici sú tu pre ľudí a nie ľudia pre politikov. Dokedy bude platiť na Slovensku druhá časť predchádzajúcej vety?

Ps: pokiaľ by bolo referendum platné a zákonodarný zbor by jeho výsledky nerešpektoval, neboli by sme nič iné ako obyčajná banánová republika.

Minimálna mzda a jej diferenciácia podľa regiónov.

23.10.2010

Naše ministerstvo financii vyrukovalo s úžasným nápadom. Zmeniť výšku minimálnej mzdy podľa zaostalosti regiónu. Ľudovo povedané čim viac ľudí bez práce, tým nižšia minimálna mzda. Toto je nápad hodný skutočného majstra. Argumentuje sa udržaním si práce resp. príchodom nových investorov. Aká krása, je to ako poučka z knihy, znížite cenu práce zamestnávateľ [...]

Sú platy poslancov nízke?

19.10.2010

Táto téma je vysoko aktuálna a zjavne problematiku nepochopili ani analytici a ani Predseda Národnej rady. Argumentovať tvrdením, že manažéri v súkromnej sfére zarobia ďaleko viac alebo, že si platy zaslúžia je prinajmenšom zvláštne. Tu ide o nepochopenie funkcie poslanca. Poslancov v práci nemajú motivovať peniaze a oni nie sú ani žiadny manažéri, ale zástupcovia ľudu. [...]

Zvláštna pravicová kandidátka

16.10.2010

Stojí vraj za ňou pravica a kandiduje na primátorku mesta Bratislava. Osobne mám ale pochybnosti či je tomu skutočne tak. Myslím, že hlavné mesto je na najlepšej ceste stratiť svoj virtuálny primát bašty pravice. Prečítal som zopár článkov a fórum pod nimi a dovolím si tvrdiť, že na pochybách niesom sám. Otázka znie, či slovenská pravica ozaj nenašla silnejšieho [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

antimanipulator

Môj odbor je politika a verejná správa, takže nie je tažké si domyslieť čo budem písať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 88050x
Priemerná čítanosť článkov: 1834x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy