Založ si blog

Mladí otroci

Situácia dnešného mladého človeka nie je na Slovensku veľmi ružová. Aj ja som mladý, vzdelaný, ale toto čo sa deje v SR mi už lezie pekne na nervy.

Slovensko je zaujímavá krajina, by som povedal krajina extrémov. Z mladých ľudí sa stávajú novodobí nevoľníci a 20 rokov sa na to politici bez ohľadu na zafarbenie len tupo prizerajú. Vyjdete zo školy, horko ťažko si nájdete prácu a čo vás čaká? Začnete rozmýšľať, kde budete bývať. Je za tým prirodzená túžba osamostatniť sa.

Môžete si napríklad hypoúver. A hypotéka je ekvivalentom slučky na krku. Banky sa predbiehajú v ponukách, veď je to pre nich radosť získať klienta, ktorý platí každý mesiac po dobu 30-40 rokov.  Najlepšie až do dôchodku a potom nech vám strecha spadne na hlavu, heh a môžete si brať ďalší úver…

Lenže mať hypotéku má aj svoje výhody, ibaže tie nie sú určené pre dlžníka. Taký zamestnávateľ má radosť. Permanentne zadĺžený človek pekne pracuje, hlavne ticho, poslúcha rozkazy, bojí sa ozvať, žije najmä v týchto ťažkých časom v neustálom strese. Štát má tiež radosť, mladý má prácu, spláca úver, platí dane.

Médiá tu roky manipulujú verejnú mienku o tom ako je život na dlh normálny, však vo vyspelých krajinách sa žije len tak. Situácia, kde sa prakticky všetko berie na dlh (od spotrebnej elektroniky až po nehnuteľnosti) sa dá popísať jednoducho. Žijeme si nad pomery, dovolíme si to čo na čo nemáme a ešte si myslíme, že je to úplne normálne. Kríza tu zjavne nikoho nepoučila.

Tento štát na mladých nemyslí. A nemyslí už poriadne dlho. Žiadne dostupné nehnuteľnosti sa nestavajú, všetky ceny vraj rieši trh. Veď tu nikto nežiada byty zadarmo, ale za dostupné ceny, ktoré budú odzrkadľovať stav peňaženiek ľudí. Nech sa potom politici nečudujú, že sa im ľudia na túto krajinu vykašlú a odídu preč.

Minimálna mzda a jej diferenciácia podľa regiónov.

23.10.2010

Naše ministerstvo financii vyrukovalo s úžasným nápadom. Zmeniť výšku minimálnej mzdy podľa zaostalosti regiónu. Ľudovo povedané čim viac ľudí bez práce, tým nižšia minimálna mzda. Toto je nápad hodný skutočného majstra. Argumentuje sa udržaním si práce resp. príchodom nových investorov. Aká krása, je to ako poučka z knihy, znížite cenu práce zamestnávateľ [...]

Sú platy poslancov nízke?

19.10.2010

Táto téma je vysoko aktuálna a zjavne problematiku nepochopili ani analytici a ani Predseda Národnej rady. Argumentovať tvrdením, že manažéri v súkromnej sfére zarobia ďaleko viac alebo, že si platy zaslúžia je prinajmenšom zvláštne. Tu ide o nepochopenie funkcie poslanca. Poslancov v práci nemajú motivovať peniaze a oni nie sú ani žiadny manažéri, ale zástupcovia ľudu. [...]

Zvláštna pravicová kandidátka

16.10.2010

Stojí vraj za ňou pravica a kandiduje na primátorku mesta Bratislava. Osobne mám ale pochybnosti či je tomu skutočne tak. Myslím, že hlavné mesto je na najlepšej ceste stratiť svoj virtuálny primát bašty pravice. Prečítal som zopár článkov a fórum pod nimi a dovolím si tvrdiť, že na pochybách niesom sám. Otázka znie, či slovenská pravica ozaj nenašla silnejšieho [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

antimanipulator

Môj odbor je politika a verejná správa, takže nie je tažké si domyslieť čo budem písať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 88220x
Priemerná čítanosť článkov: 1838x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy