Sulíkove referendum nás vyjde draho

8. júla 2010, antimanipulator, Nezaradené

Referendum bude, a ešte aké….také kontroverzné sme tu ešte nemali. Prezident sa k tomu postavil prezieravo a diplomaticky, vyhlásil ho. Dátum konania je stanovený na 18. septembra. Predpoklady, že Prezident požiada Ústavný súd o posúdenie jednotlivých otázok sa nesplnili. Z Gašparovičovho konania možno vyčítať jeho predvídavosť, týmto konaním sa šikovne zbavil akéhokoľvek náznaku kritiky na jeho stranu. Celý problém je v tom, že kritiku za referendum bude znášať paradoxne práve SaS.

Problémov v samotnom referende je viacero. Začnem tým, že tento inštitút bol zneužitý novo vznikajúcou stranou, aby sa zviditeľnila. Z pohľadu marketingu išlo o správny krok, no z pohľadu možných dôsledkov to bol krok vedľa. Strana totiž zásadne podcenila faktor času. Sulíkove predpoklady boli, že sa do parlamentu dostanú a pôjdu do opozície. Lenže človek mieni a…..Teraz sú súčasťou vládnej koalície a môžu presadzovať svoje návrhy. Pokiaľ hľadím na znenie otázok, nevidím dôvod prečo by to nemohlo prejsť štandardným legislatívnym procesom.

Referendum v SR je zakotvené v Ústave. Máme dosť prísne čísla na to, aby bolo úspešné. S takmer istotou možno povedať, že v tomto prípade úspešné nebude a tu tkvie ďalší problém. Pravicové subjekty vstupovali do volieb s cieľom šetriť verejné financie. Referendum bude stáť s určitosťou cez 7 miliónov EUR. Na finančnú otázku by sa v prípade referenda, ktoré rieši dôležité veci verejného záujmu nemalo hľadieť, no marginálne témy ako napr. cena vládnych limuzín??? Nad tým sa už treba pozastaviť. V tomto prípade nejde o zbytočné míňanie, ale vyslovene o plytvanie.

Posledným a nemenej vážnym problémom je obsah otázok. Za vyslovene populistické možno označiť vládne limuzíny a zníženie počtu poslancov. Ostatné sa dajú v pohode vyriešiť hlasovaním v NRSR. Už by bolo načase, aby sa prestalo s vyhadzovaním peňazí daňových poplatníkov na hlúposti. Veď to bola jedna z nosných tém predvolebnej kampane…