Pod novou vládou sa už trasie stolička

29. júla 2010, antimanipulator, Nezaradené

Problematický Matovič a spol. dokázal ohroziť svojím nerozvážnym konaním vládnu koalíciu, i keď v tomto prípade treba povedať, že právom. Brnkol na veľmi citlivú strunu akou dozaista je prijatie vládneho programu. Ťažko povedať či v tomto prípade ide o vydieranie, alebo obyčajné zúfalstvo. Musel si zachovať tvár pred voličmi a osobne jeho pohnútky chápem.

Koaliční partneri síce deklarujú navonok pokoj s tvrdením, že ide o vnútornú vec strany SaS. No na druhej strane a pri troške empatie musia byť zúrivosťou bez seba. Majú pred sebou problém ako hrom a bagatelizovať ho na akýsi vnútrostranícky hodnotový konflikt nie je vôbec rozumné. Ide o vážny problém aj do budúcnosti najmä, keď si uvedomíme počty 79 a bez obyčajných ľudí 75.

Z týchto hodnôt potom môžu vzniknúť nemalé problémy. Prvým a najhlavnejším je, že vláda stratí v parlamente väčšinu. K tomu sa postupne pridružia veci, ako nemožnosť razantnejšie presadzovať svoj program,  ohrozenia ministrov atď. Najhorší scenár a treba podotknúť, že nie celkom nereálny, sú predčasné voľby. A to by súčasnej pravici zlomilo väzy. A kľudne by sa to dalo nazvať fatálne fiasko, či politické K.O.

Štipľavá poznámka na záver: stále si môžu nejakých poslancov kúpiť…skúsenosti s tým už vraj majú