Založ si blog

Voľby cez internet? NIE

O tejto téme sa toho veľa nepopísalo. Vieme, že to bola najkontroverznejšia otázka referenda, keďže mala veľa priaznivcov a zároveň i veľa odporcov. Zároveň je to jeden z bodov vládneho programu. Pokúsim sa napísať prečo som proti nim.

E voľby nedokážu zabezpečiť 4 princípy volebného práva, ktoré musia byť splnené súčasne: rovnosť, priamosť, všeobecnosť a najmä tajnosť.

Náklady na vývoj softwaru a nákup hardwarových súčastí by neúmerne predražili volebný akt. Ich neskoršie opätovné nákupy (po 4 rokoch je počítač morálne zastaralý) by to len opäť predražili.

Bezpečnosť a ešte raz bezpečnosť. Každý kto tvrdí, že vyvinul 100% bezpečný software klame (taký neexistuje). Evoľby by sa určite stali výzvou pre hackerov a prípadný DDoS útok.

Počítačová gramotnosť populácie ešťe nie je a dlho nebude na požadovanej úrovni. Podobne vlastníctvo PC s pripojením na internet.

V prípade možnosti voliť cez internet, by museli byť okrsky v počte ako doteraz, podobne aj členovia volebných komisií.

Možnosť zneužitia hlasovania. Je veľmi tažké oddeliť účasť na voľbách a samotný akt hlasovania ako je tomu doteraz. V podstate ide o to, že teraz komisia vie kto hlasoval, ale nevie komu bol hlas odovzdaný. V prípade hlasovania cez internet sa otvára obrovský priestor na zneužitie. (cez IP adresu, adresu sieťovej karty a pod.)

Pokiaľ pôjde o „možnosť“ hlasovať cez internet, čiže sa bude dať hlasovať aj klasickým spôsobom, zbytočne to predraží voľby. Je to jednoduché, neviete koľko ľudí bude hlasovať cez internet tak musíte vytlačiť 100% hlasovacích lístkov.

Voliť je občianska povinnosť každého z nás. Voľby do NR SR a EP sa konajú raz za 4 resp. 5rokov. Je naozaj tak ťažké vstať a „zabiť“ 15 či 20 minút svojho drahocenného času a prejsť sa do volebnej miestnosti? Alebo už budeme chodiť aj na WC cez internet?

Celá maškaráda okolo Evolieb je len o lenivosti a politickom marketingu. Nemá to nič spoločné s technologickým pokrokom.

Minimálna mzda a jej diferenciácia podľa regiónov.

23.10.2010

Naše ministerstvo financii vyrukovalo s úžasným nápadom. Zmeniť výšku minimálnej mzdy podľa zaostalosti regiónu. Ľudovo povedané čim viac ľudí bez práce, tým nižšia minimálna mzda. Toto je nápad hodný skutočného majstra. Argumentuje sa udržaním si práce resp. príchodom nových investorov. Aká krása, je to ako poučka z knihy, znížite cenu práce zamestnávateľ [...]

Sú platy poslancov nízke?

19.10.2010

Táto téma je vysoko aktuálna a zjavne problematiku nepochopili ani analytici a ani Predseda Národnej rady. Argumentovať tvrdením, že manažéri v súkromnej sfére zarobia ďaleko viac alebo, že si platy zaslúžia je prinajmenšom zvláštne. Tu ide o nepochopenie funkcie poslanca. Poslancov v práci nemajú motivovať peniaze a oni nie sú ani žiadny manažéri, ale zástupcovia ľudu. [...]

Zvláštna pravicová kandidátka

16.10.2010

Stojí vraj za ňou pravica a kandiduje na primátorku mesta Bratislava. Osobne mám ale pochybnosti či je tomu skutočne tak. Myslím, že hlavné mesto je na najlepšej ceste stratiť svoj virtuálny primát bašty pravice. Prečítal som zopár článkov a fórum pod nimi a dovolím si tvrdiť, že na pochybách niesom sám. Otázka znie, či slovenská pravica ozaj nenašla silnejšieho [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

antimanipulator

Môj odbor je politika a verejná správa, takže nie je tažké si domyslieť čo budem písať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 88712x
Priemerná čítanosť článkov: 1848x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy