Voľby cez internet? NIE

26. septembra 2010, antimanipulator, Nezaradené

O tejto téme sa toho veľa nepopísalo. Vieme, že to bola najkontroverznejšia otázka referenda, keďže mala veľa priaznivcov a zároveň i veľa odporcov. Zároveň je to jeden z bodov vládneho programu. Pokúsim sa napísať prečo som proti nim.

E voľby nedokážu zabezpečiť 4 princípy volebného práva, ktoré musia byť splnené súčasne: rovnosť, priamosť, všeobecnosť a najmä tajnosť.

Náklady na vývoj softwaru a nákup hardwarových súčastí by neúmerne predražili volebný akt. Ich neskoršie opätovné nákupy (po 4 rokoch je počítač morálne zastaralý) by to len opäť predražili.

Bezpečnosť a ešte raz bezpečnosť. Každý kto tvrdí, že vyvinul 100% bezpečný software klame (taký neexistuje). Evoľby by sa určite stali výzvou pre hackerov a prípadný DDoS útok.

Počítačová gramotnosť populácie ešťe nie je a dlho nebude na požadovanej úrovni. Podobne vlastníctvo PC s pripojením na internet.

V prípade možnosti voliť cez internet, by museli byť okrsky v počte ako doteraz, podobne aj členovia volebných komisií.

Možnosť zneužitia hlasovania. Je veľmi tažké oddeliť účasť na voľbách a samotný akt hlasovania ako je tomu doteraz. V podstate ide o to, že teraz komisia vie kto hlasoval, ale nevie komu bol hlas odovzdaný. V prípade hlasovania cez internet sa otvára obrovský priestor na zneužitie. (cez IP adresu, adresu sieťovej karty a pod.)

Pokiaľ pôjde o „možnosť“ hlasovať cez internet, čiže sa bude dať hlasovať aj klasickým spôsobom, zbytočne to predraží voľby. Je to jednoduché, neviete koľko ľudí bude hlasovať cez internet tak musíte vytlačiť 100% hlasovacích lístkov.

Voliť je občianska povinnosť každého z nás. Voľby do NR SR a EP sa konajú raz za 4 resp. 5rokov. Je naozaj tak ťažké vstať a „zabiť“ 15 či 20 minút svojho drahocenného času a prejsť sa do volebnej miestnosti? Alebo už budeme chodiť aj na WC cez internet?

Celá maškaráda okolo Evolieb je len o lenivosti a politickom marketingu. Nemá to nič spoločné s technologickým pokrokom.