Štát na prepustených úradníkoch až tak neušetrí

1. októbra 2010, antimanipulator, Nezaradené

Ako to už býva, čísla prezentované v médiách sú jedna vec a realita bude druhá. Prepustený úradník má prakticky 3 možnosti (pokiaľ nezačne poberať dôchodok). Okamžite sa zamestná (to je nereálne), prihlási sa do evidencie úradu práce alebo sa na to vykašle a bude si platiť zdravotné poistné sám (to je tiež nereálne).

Pokiaľ splní zákonom stanovenú dobu, bude mu priznaná dávka v nezamestnanosti. A pokiaľ nesplní dostane dávku v hmotnej núdzi (možno) + inú pomoc, ak má na ňu nárok. Čo z toho ale plynie pre štát?

Štát najprv bude platiť odstupné podľa zákona. Neskôr sa štátu zodvihnú náklady na sociálne výdavky (dávka v nezamestnanosti, v hmotnej núdzi + celý rad ďalších) a následne nepriamo, ale predsa príde o časť príjmov na daniach. Pokiaľ pôjde preč pár ľudí samozrejme sa nič vážne nestane, ale pokiaľ sa bavíme o tisícoch nastáva problém. Ekonomicky aktívny človek s peniazmi narába predsa len inak, ako človek bez práce. Výpadok daňových príjmov je takmer istý.

Máme už teraz armádu nezamestnaných a pribudnú k nim ďalší a ďalší zo štátnej sféry. Ich uplatniteľnosť na trhu práce je malá. Plošné prepúšťanie podfarbené politickým populizmom je vždy zlé. Podľa akého vzorca to chcú robiť? Proste si povedia ty a ty pôjdeš a basta. Ja som za to, aby odišli ľudia, ktorí nič nerobia, ale na to treba dôkladnú analýzu na každom z dotknutých úradov. Mám totiž obavu, že šikovní pôjdu preč len kvôli tomu, že sa vedeniu nepchajú do zadku a neschopní ostanú…

Odkaz pre politikov – toto je trápny krok, ktorí garantovane zhorší výkon štátnej správy.