Založ si blog

Čo vlastne vieme o politikoch a o ich bytoch…?

Vrcholných predstaviteľov moci pozná osobne málokto. Do nášho povedomia sa dostávajú len prostredníctvom médií, či už formou reportáží, káuz, tlačových konferencií a pod. Zastupujú resp. mali by naše záujmy, keďže dostávajú mandát od občana. Lenže čo o nich vlastne vieme? odpoveď na túto otázku je jednoduchá….takmer nič. Majú nás plné ústa najmä pred voľbami lebo potrebujú hlasy. Neskôr sa už len dozvedáme, že predvolebné sľuby sú jedna vec a realita druhá. Tento scenár sa opakuje prakticky od kedy máme „demokraciu“.

Existuje vôbec v politike čestný človek? Táto otázka by teraz mala rezonovať. Alebo dám na radu svojej starej mamy, ktorá mi vždy hovorila „aj tak sú všetci rovnakí“. Posledná kauza s prideľovaním bytov v BA pripravila o ilúzie slušnosti v politike mnoho ľudí. Ja si na tú otázku o čestnosti odpoviem ľahko, nie neexistuje. Moc človeka zmení, zdeformujú ho vzťahy a aj ten najväčší idealista sa raz do reality prebudí. Len občan sa to nikdy nedozvie. To čo vidíme v televízii je len pozlátko vzťahov, nemáme šancu zistiť, že tí, ktorí sa prezentujú navonok ako priatelia sa v skutočnosti neznášajú.

Slušnosť a poctivosť sa v politike stali predajným artiklom alebo ak chcete marketingovým ťahom na voliča. A opäť sadlo na lep množstvo voličov. Taktika je to jednoduchá. Nastaviť naučené gesto pokornej tváre, zalomiť ruky a už je z politika „slušák“. S takouto „charizmou“ sa už dá niečo dosiahnuť. Lenže pokiaľ tento dlhoročný profil niečo naštrbí nastáva problém a teraz išlo o obyčajnú náhodu.

Kto vlastne začal celú kauzu? Obyčajný človek, dôchodca, ktorý poukázal na zvláštny spôsob prideľovania bytov. Isto ani netušil akú lavínu spustí. Je v podstate irelevantné, či ľudia dostali tieto byty zákonným spôsobom, podstata celej kauzy je ich výber a použité kritériá a stým súvisiaca morálka. Najväčším výsmechom pre občana je ale ponúknutie bytu na charitatívne účely.

Radosť kupovať byty v tej Bratislave. A keď sa to prevalilo už som len čakal na to, že kto prvý sa bude vyhovárať na blížiace sa komunálne voľby. Nie nepriznajú si, že využili situáciu a ešte to si priznať chybu, idú komunálne voľby a súperi ich chcú očierniť. Och aká paranoja, dokonca im už vadí aj zákon, ale vtedy, keď byty odkupovali im prirodzene nevadil. A pokiaľ by sa na to nebolo prišlo, žiadny byt by na charitu prirodzene nešiel, zákon by ostal v doterajšej podobe a jeden politik s komorným pohľadom svätca by si užíval luxusu za pár šupov. Ale viete ako sa hovorí „človek mieni, Pán Boh mení“.

Minimálna mzda a jej diferenciácia podľa regiónov.

23.10.2010

Naše ministerstvo financii vyrukovalo s úžasným nápadom. Zmeniť výšku minimálnej mzdy podľa zaostalosti regiónu. Ľudovo povedané čim viac ľudí bez práce, tým nižšia minimálna mzda. Toto je nápad hodný skutočného majstra. Argumentuje sa udržaním si práce resp. príchodom nových investorov. Aká krása, je to ako poučka z knihy, znížite cenu práce zamestnávateľ [...]

Sú platy poslancov nízke?

19.10.2010

Táto téma je vysoko aktuálna a zjavne problematiku nepochopili ani analytici a ani Predseda Národnej rady. Argumentovať tvrdením, že manažéri v súkromnej sfére zarobia ďaleko viac alebo, že si platy zaslúžia je prinajmenšom zvláštne. Tu ide o nepochopenie funkcie poslanca. Poslancov v práci nemajú motivovať peniaze a oni nie sú ani žiadny manažéri, ale zástupcovia ľudu. [...]

Zvláštna pravicová kandidátka

16.10.2010

Stojí vraj za ňou pravica a kandiduje na primátorku mesta Bratislava. Osobne mám ale pochybnosti či je tomu skutočne tak. Myslím, že hlavné mesto je na najlepšej ceste stratiť svoj virtuálny primát bašty pravice. Prečítal som zopár článkov a fórum pod nimi a dovolím si tvrdiť, že na pochybách niesom sám. Otázka znie, či slovenská pravica ozaj nenašla silnejšieho [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

antimanipulator

Môj odbor je politika a verejná správa, takže nie je tažké si domyslieť čo budem písať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 88224x
Priemerná čítanosť článkov: 1838x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy