Sú platy poslancov nízke?

19. októbra 2010, antimanipulator, Nezaradené

Táto téma je vysoko aktuálna a zjavne problematiku nepochopili ani analytici a ani Predseda Národnej rady. Argumentovať tvrdením, že manažéri v súkromnej sfére zarobia ďaleko viac alebo, že si platy zaslúžia je prinajmenšom zvláštne. Tu ide o nepochopenie funkcie poslanca. Poslancov v práci nemajú motivovať peniaze a oni nie sú ani žiadny manažéri, ale zástupcovia ľudu.

 

Poslanci sú volený občanmi. Poslanci – poslanie, nie je to zamestnanie, ale je to služba. Poslanec je legitímne zvolený zástupca, na ktorého občan prenáša svoju moc. Voľby nie sú žiadne výberové konanie do zamestnania. Majú stanovený plat a výhody, ktoré sú vysoko nad priemerom. Otázne je, či si aj to zaslúžia.

 

Ústava SR hovorí, že poslanci hlasujú podľa najlepšieho svedomia a vedomia. Ale realita je taká, že hlasujú tak ako sa dohodnú v strane, v koalícii a tak pod. Občas prednesú plamennú reč o tom ako sa kradlo (Fico za Dzurindu, Mikloš za Fica…), zahlasujú za návrhy zákonov a tak podobne. Sú hrozne unavení, surfujú si na nete, čítajú dennú tlač a iné relaxačné činnosti. Sranda je, že ich pritom snímajú kamery a nenapadne ich, že niekto musí drieť ako kôň, aby uživil rodinu za desatinu toho čo zarobia. Ale to je nová politická kultúra.

 

Taký plat si určite nezaslúžia a ešte teraz pri schvaľovaní balíčka opatrení by bolo prinajmenšom vhodné, nech ukážu aspoň štipku solidarity s ľudmi, ktorí sa im na tie platy skladajú. Lenže malo by ich to napadnúť samých….