Minimálna mzda a jej diferenciácia podľa regiónov.

23. októbra 2010, antimanipulator, Nezaradené

Naše ministerstvo financii vyrukovalo s úžasným nápadom. Zmeniť výšku minimálnej mzdy podľa zaostalosti regiónu. Ľudovo povedané čim viac ľudí bez práce, tým nižšia minimálna mzda. Toto je nápad hodný skutočného majstra.

Argumentuje sa udržaním si práce resp. príchodom nových investorov. Aká krása, je to ako poučka z knihy, znížite cenu práce zamestnávateľ vás neprepustí…ale prepustí pokiaľ nebude mať odberateľov, je to len prostriedok ako udržať agóniu. Prídu nový zamestnávatelia? No to určite neprídu, nemáme dobudovanú cestnú infraštruktúru a dobrá logistická dostupnosť je jeden z hlavných faktorov výberu regiónu.

Fundamentálna otázka „je 300 Eur min. mzdy veľa?“ toto by si mal napísať na čelo každý politik. Čo bude mať pracovník z toho, že síce bude mať prácu, ale nebude mať možnosť si zaplatiť základné životné potreby. Situácia, s ktorou zrejme počítajú aj naši „najinteligentnejší“ je, že sa ľudia začnú za prácou sťahovať. Menej peňazí na výplatnej páske ich k tomu nepriamo núti, lenže asi si nevšimli, že sa to deje už dávno.

Takto sa medzi regionálne rozdiely budú len prehlbovať. Nemôže sa predsa celý východ odsťahovať do hlavného mesta resp. ďalej. Ľudí treba v regiónoch udržať a nie ich odtiaľ vyháňať.

Čo zabráni prijať zamestnancov z ešte zaostalejších krajín ako je SR a domáci ostanú doma?

Táto situácia bude znamenať síce nižšie náklady pre zamestnávateľa, ale zároveň menší obnos v peňaženke pre ľudí. Vláda sa ešte k tomu chystá šetriť, samozrejme na nesprávnych miestach. Tak sa pýtam, z čoho majú ľudia žiť? Veď už terajšia minimálna mzda je nedôstojná vzhľadom na životné náklady.